facebook

НАУКИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО: НАЧАЛНА ПЕДАГОГИКА, ЛИДЕРСТВО И МЕНИДЖМЪНТ В ОБРАЗОВАНИЕТО

Новини

1696851024714_678x410_crop_478b24840a
13.10.2023 15:53

Преподаватели от секция „Педагогика“ участваха в конференция по училищно лидерство

На 06.10.2023г. доц. д-р Елена Благоева и ас. д-р Лъчезар Африканов взеха участие в конференцията „Ефективно училищно лидерство за качествено образование“. Събитието беше организирано от „Образование България 2030“.

 

 

Темите на конференцията бяха съсредоточени върху работата на училищните директори и техните лидерски умения, както и върху образователните политики и програми, които могат да подкрепят директорите в тяхната роля на лидери. Основният акцент беше насочен към създаването на условия всеки училищен директор да бъде професионалист с визия за развитие на своята институция.

 

 

 

Събитието включваше панелни дискусии, които се фокусираха върху процедурите по подбор на директори, както и към тяхното професионално развитие. Беше дадена възможност за практически работилници с лектори от бизнеса, които представиха приложими инструменти и практики, свързани с ролята на директора като лидер.

 

 

В своето изказване доц. Благоева подчерта ролята на университетското образование в подготовката на бъдещите образователни лидери.

 

 

Събитието предостави важна платформа за обмен на опит, идеи и най-добри практики между учените и практикуващите педагози, което е от съществено значение за развитието на българското образование.

 

 

За екипа на НБУ конференцията беше възможност за споделяне на опит в реализирането на Магистърска програма „Лидерство и мениджмънт в образованието“.