facebook

НАУКИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО: НАЧАЛНА ПЕДАГОГИКА, ЛИДЕРСТВО И МЕНИДЖМЪНТ В ОБРАЗОВАНИЕТО

Новини

main-slide_678x410_crop_478b24840a
23.11.2022 13:52

Европейски възможности за СТЕМ иноватори

На 11 ноември в Пловдив ас. д-р Лъчезар Африканов участва с изказване в национален форум по теми, свързани със СТЕМ образованието. Националният форум „Стратегии и решения за работещо STEM образование“ се организира от издателство „Клет България“ в сътрудничество с „24 часа“. Събитието цели да повиши информираността за STEM подхода в обучението и да подчертае ползите от прилагането му в образователната система.

 

 

 

В своето изказване д-р Африканов представи своята перспектива относно следните ключови въпроси: От какво се нуждае един STEM иноватор в училище, за да формулира и осъществява успешни проекти? Кои европейски програми подкрепят българските училища в устойчивото развитие на STEM образование? Как да бъдем успешни лидери на STEM иновации? В рамките на представянето бяха очертани и тематични курсове от програмата на НБУ, които подпомагат внедряването на STEM образованието в българските училища като: Дизайн мислене в класната стая и Компетентностен подход и иновации в образованието.

 

 

Участници в събитието бяха около 200 представители на образователната система, сред които основно учители и училищни директори, проявяващи интерес към изграждането и развитието на СТЕМ центрове и възможности в техните образователни организации.

 

Събитието откри българският еврокомисар Мария Габриел, заместник министърът на образованието и науката Мария Гайдарова и заместник кметът, отговарящ за образованието в община Пловдив Стоян Стоянов.